Als de klachten bij u verergeren, of worden uitgelokt door ‘rekken’ van de spieren rondom uw gezicht, is het verleidelijk om zo min mogelijk het hoofd te bewegen. Het risico van het hoofd zo min mogelijk bewegen, is dat bij zeer kleine bewegingen de klachten al ontstaan: dat noemen we sensitisatie, of versterkte gevoeligheid. Ook geeft weinig bewegen van het hoofd en de spieren in het gezicht andere problemen, zoals pijn en stijfheid. Om van de klachten af te komen is het juist goed om zo normaal mogelijk te blijven bewegen. Als u de klachten kunt uitlokken met het rekken van de spieren, is het juist goed dat af en toe expres te doen. Dan ontstaan desensitisatie, oftewel dat verlaagt de gevoeligheid voor het ontstaan van de klachten.

Bij sommige patiënten lokt fel licht de klachten uit. Ook hiervoor geldt dat vermijden van licht ervoor zorgt dat de hersenen en spieren gevoeliger worden voor licht, en dat u steeds sneller last krijgt van steeds minder fel licht. Langzaam steeds meer wennen aan licht werkt om de gevoeligheid voor licht te verminderen.

Zoals bij alle functionele bewegingsstoornissen, moeten de hersenen als het ware opnieuw getraind worden om weer op een normale manier te gaan bewegen. Algemene oefeningen die spieren ontspannen of normale bewegingen maken waar u geen bewuste aandacht voor nodig hebt, kunnen helpen in dit proces.

© Al het materiaal op deze website staat onder copyright en mag zonder toestemming niet gekopieerd en gebruikt worden.