Problemen met plassen

Blaassymptomen ontstaan soms samen met andere functionele symptomen, met name buikpijn of rugpijn. Veel voorkomende symptomen:

  • Vaak plassen
  • Moeite met ophouden
  • Incontinentie

Zoals geldt voor alle functionele symptomen is het essentieel dat deze symptomen eerst goed worden uitgezocht. Vaak is een verwijzing naar de uroloog en blaasonderzoek nodig. Soms is hierbij ook een neuroloog betrokken.

Vrij vaak wordt er geen goede verklaring gevonden voor de klachten. De diagnose detrusor instabiliteit, of prikkelbare blaas syndroom wordt dan vaak gesteld. De spier van de blaas is verhoogd actief, waardoor meer en vaker aandrang wordt gevoeld. Dit probleem lijkt erg op het prikkelbare darm syndroom. Het zenuwstelsel werkt niet goed in de aansturing van de spieren van de blaas.

Patiënten met ernstige rugpijn ervaren soms minder kracht in de benen, een  verminderd gevoel van de billen en een minder goed werkende blaas. Deze klachten moeten altijd goed worden onderzocht, maar ernstige rugpijn zelf is genoeg om het gevoel van minder kracht in de benen, een verminderd gevoel in de billen en blaassymptomen te doen ontstaan.

Een prikkelbare blaas kan worden behandeld met medicijnen die de blaaswand ontspannen. Het kan nuttig zijn te beseffen dat een prikkelbare blaas in combinatie met andere symptomen (zoals pijnklachten, verlammingen enzovoort) bij elkaar kunnen horen.

Afb 2: Blaas- en darmklachten

(Prikkelbare) darmklachten

Studies hebben aangetoond dat patiënten met functionele neurologische symptomen ook niet-neurologische functionele (of 'onverklaarde') symptomen kunnen hebben. Eén van die symptomen zijn darmklachten.

Functionele darmklachten worden het prikkelbare darmsyndroom genoemd (PDS, of in het Engels IBS).

Deze veelvoorkomende aandoening (samen met andere functionele buikklachten een derde tot de helft van de patiënten op de polikliniek gastro-enterologie ) gaat meestal gepaard met buikpijn, pijn bij obstipatie of diarree. Er is geen schade of ontsteking aan de darmen zelf. Maagdarmlever-artsen zien PDS als een serieus en reëel probleem, veroorzaakt door een probleem van de functie van het maagdarmkanaal. Gedacht wordt dat er iets mis gaat in de aansturing vanuit het zenuwstelsel van de darmen.

Lees meer over het prikkelbare darm syndroom op thuisarts.nl of de website van de maagleverdarm stichting.

© Al het materiaal op deze website staat onder copyright en mag zonder toestemming niet gekopieerd en gebruikt worden.