Zijn functionele bewegingsstoornissen reversibel?
In principe kunnen functionele bewegingsstoornissen weer over gaan. Dat komt omdat het zenuwstelsel niet beschadigd is. Het probleem is dat de controle over de bewegingen verstoord is. We spreken dus van een potentieel reversibele aandoening.
Het beloop van de klachten in de tijd verschilt echter sterk tussen patiënten. Er zijn bijvoorbeeld patiënten waarbij de klachten heel snel vanzelf weer verdwijnen of die door middel van het opnieuw aanleren van normale bewegingen weer helemaal genezen.
Helaas herstellen niet alle patiënten. Vooral als de klachten al lang bestaan zijn de bewegingen soms teveel een gewoonte geworden van het zenuwstelsel en niet meer (helemaal) af te leren. Het komt ook vaak voor dat de klachten wel verbeteren, maar niet geheel verdwijnen. Het is goed om hier realistisch over te zijn, om teleurstelling te voorkomen. Het is dus ook niet zo dat u moet twijfelen aan de diagnose als de klachten niet over gaan.
Toch betekent dat niet dat de kwaliteit van leven van de patiënten die klachten houden dan ook altijd beperkt blijft. Er is een groot aantal patiënten die klachten houdt, maar toch hun leven weer min of meer opgepakt hebben. Deze patiënten hebben het voor elkaar gekregen om de bewegingsklachten een minder grote rol in hun leven te laten spelen. Natuurlijk is dat niet gemakkelijk, want de klachten zorgen voor beperkingen en vaak ook schaamte. Toch zien we dat dit uiteindelijk vaak lukt.
We willen patiënten niet adviseren om met de klachten te leren leven zonder te streven naar verbetering, omdat verbetering zeker mogelijk is. Indien de klachten maar weinig verbeteren, hopen we dat patiënten het voor elkaar krijgt om hun leven niet te laten bepalen door de klachten. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar alleen al die houding geeft soms verbetering van de klachten.