Patiënten met functionele neurologische symptomen kunnen ook symptomen in het gezicht hebben. Het meest voorkomende probleem zijn spasmen (onwillekeurige samentrekkingen) van de spieren rond de ogen of in de onderste helft van het gelaat. Vaak komen de klachten voor in één helft van het gezicht. Meestal komen de klachten in aanvallen van een aantal minuten tot uren. In uitzonderlijke gevallen zijn de spiersamentrekkingen er de hele tijd.

Spasmen in de onderste gelaatshelft

Doordat spieren in de hals aan één kant samentrekken, wordt het gezicht asymmetrisch. Eén mondhoek wordt omlaag getrokken, zoals u hieronder kunt zien, en soms is de kaak ook opzij verplaatst. Soms is de tong ook bij de spasmen betrokken.

De klachten kunnen lijken op een verlamming van de spieren in het gezicht; dan staat ook vaak de mondhoek omlaag (soms wordt er om die reden gedacht aan een herseninfarct). Echter, bij een verlamming is er minder spieractiviteit (het gezicht is slap), terwijl bij functionele gelaatsspasme de spieren juist extra aangespannen zijn. De klachten geven dan ook een trekkend gevoel in het gelaat.

Spasmen rond de ogen

Functionele spasmen rond de ogen bestaan uit samentrekkingen van de spieren rondom één oog, waardoor de oogspleet kleiner wordt en de wenkbrauw aan die kant lager staat, zoals u hiernaast kunt zien.

Functionele gelaatsspasmen zijn soms het enige symptoom, maar komen ook voor bij patiënten met andere functionele klachten. Vaak hebben patiënten ook functionele zwakte of functionele dystonie/verkrampingen in een arm en/of been vaak aan dezelfde kant van het lichaam.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts die de diagnose stelt, moet bekend zijn met andere oorzaken van samentrekkingen rond het oog of in de onderste gelaatshelft. Functionele gelaatsspasmen zijn te onderscheiden van andere aandoeningen door de relatief lange duur van de klachten: minuten tot uren. Andere redenen waarom de neuroloog denkt aan een functionele gelaatsspasmen zijn het patroon van de klachten, de manier waarop de klachten zijn ontstaan en andere symptomen die een patiënt heeft.

© Al het materiaal op deze website staat onder copyright en mag zonder toestemming niet gekopieerd en gebruikt worden.